Is jouw huidbarrière in balans?
- Charlene Huberts
- 20 mrt
- 2 minuten om te lezen

Een gezonde huidbarrière is de sleutel tot een stralende en sterke huid. Maar een verstoorde huidbarrière komt vaak voor en kan leiden tot allerlei huidproblemen. Hoe ontstaat dit en wat kun je er zelf aan doen?
Wat is het microbioom?
Eerst wil ik je kort iets vertellen over het microbioom en waarom dit verband houdt met een verstoorde huidbarrière.
Het microbioom bestaat uit een scala aan bacteriën—goede en slechte—die op de huid leven. Net zoals je darmen een microbioom hebben, heeft je huid dat ook. Dit microbioom speelt een essentiële rol in het afweersysteem van je huid, waardoor schadelijke ziektekiemen minder kans krijgen om binnen te dringen.
De buitenste laag van je huid, het stratum corneum, bestaat uit stevige en beschermende huidcellen, corneocyten genaamd. Deze cellen worden bij elkaar gehouden door lipiden, die als een soort ‘lijm’ fungeren. In deze laag bevinden zich ook eiwitten en vochtbinders die helpen voorkomen dat je huid uitdroogt.
Hoe weet ik of mijn huidbarrière beschadigd is?
Een verstoorde huidbarrière herken je aan verschillende symptomen, zoals:
Droogte en schilfering – Je huid voelt trekkerig en kan schilferen.
Gevoeligheid en irritatie – Je huid reageert sneller op producten en externe factoren zoals kou of warmte.
Roodheid en ontstekingen – Je hebt last van rode vlekjes, ontstekingen of eczeem-achtige klachten.
Vochtverlies – Je huid lijkt geen hydratatie vast te houden, hoe veel je ook smeert.
Toename van onzuiverheden – Omdat de huidbarrière niet goed functioneert, kunnen bacteriën en vuil makkelijker doordringen.
Je vraagt je misschien af: hoe raakt mijn huidbarrière eigenlijk uit balans? Dit kan door verschillende factoren gebeuren. Denk aan koude wind, droge lucht van de verwarming of airco, maar ook aan het gebruik van te krachtige ingrediënten of het overmatig toepassen van bepaalde huidverzorgingsproducten.
Hoe kan ik mijn huid herstellen?
Gelukkig kun je je huidbarrière versterken en herstellen met de juiste aanpak:
Milde reiniging – Gebruik een zachte, pH-neutrale reiniger zonder agressieve sulfaten. Vermijd heet water en hard wrijven.
Hydrateren en voeden – Kies voor producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur, niacinamide en ceramiden, die vocht vasthouden en de huidbarrière ondersteunen.
Vermijd irriterende stoffen – Denk aan alcohol, parfum en harde zuren (zoals hoge concentraties AHA's en BHA's).
Herstel met oliën – Natuurlijke oliën zoals rozenbottelolie of squalane helpen de huidbarrière te voeden.
Bescherm tegen UV-straling – Dagelijkse SPF is essentieel om verdere schade te voorkomen.
Producten die helpen bij huidherstel
In mijn salon werk ik met natuurlijke en effectieve producten die de huidbarrière ondersteunen. Evolve Beauty, een merk dat bekend staat om zijn biologische en huidvriendelijke formules, is een perfect voorbeeld van een merk dat helpt de huidbarrière te herstellen. Ik heb bewust voor dit merk gekozen vanwege de hoge concentratie hydraterende en herstellende ingrediënten, die de huid intensief voeden en beschermen.
Al met al is het voor elke huid belangrijk om een goede balans te creëren met herstellende ingrediënten en om onnodige synthetische stoffen te vermijden die de huidbarrière uit balans kunnen brengen om zo de beste kwaliteit uit jou huid te halen.
Comments